Кораб
Издание
Корица на сп. Морски свят
Търсене
Съдържание
www.knigi-varna.com
Статии
Отличници
БУЛСАР награди турски спасители 
   
На 26 февруари в тържествена обстановка в хотел „Конрад“ в Истанбул на Генералния директорат за крайбрежна безопасност към Министерския съвет на Република Турция бе връчена международната награда „За гражданска доблест, себеотрицание и саможертва”.
Наградата е учредена от Българската национална асоциация за морско спасяване – БУЛСАР, и се присъжда на спасителни морски структури на страните от Черноморския регион за проявена гражданска доблест, себеотрицание и саможертва при осъществяване на спасителни операции в отговорния район на съответната държава. Тази година тя е присъдена на Генералния директорат за крайбрежна безопасност и на капитана и екипажа на спасителната им морска единица „KEGN-7” (посмъртно за капитана и двама от екипажа на катера).
Наградата – статуетка на богинята на победата Нике и грамота, се връчва за осъществена успешна спасителна операция, проявен героизъм и саможертва от екипажа на загиналия спасителен катер по време на операцията за спасяване на бедстващия кораб „Волгобалт 199”. На 4 декември 2012 г. корабът попаднал в жестока буря в Черно море, край Босфора. Екипажът му бил съставен от украински и руски моряци. Оцелелите от тях са били успешно евакуирани от борда на бедстващия кораб.
По молба на ръководството на БУЛСАР наградата бе връчена от депутата Димитър Атанасов по време на провежданата среща на Парламентарната асамблея за черноморско икономическо сътрудничество (ПАЧИС). Д. Атанасов е вицепрезидент на организацията. Статуетката и грамотата бяха приети от капитан Угур Карабай, шеф на Системата за управление на корабния трафик (VTS) и пилотажа на Босфора.
БУЛСАР е пълноправен член на Международната морска спасителна федерация (IMRF) и единствената доброволческа структура за морско спасяване, която в продължение на повече от 16 години без държавна подкрепа осъществява спасителни хуманитарни операции по българското крайбрежие. През миналата година нейни изявени членове участваха активно в спасителни операции в световния океан. Кап. Владимир Гаргов ръководи операция край бреговете на Папуа – Нова Гвинея и допринесе за спасяването на 246 души. Кап. Стефан Гинев спаси целия екипаж и пътници на потънал ферибот край Соломоновите острови. Механикът Петър Петров се отличи при спасителната операция на „Коста Конкордия“ в Средиземно море. В спасителна операция край Созопол за една нощ екип на БУЛСАР, ръководен от Михаил Заимов, спаси 18 души от 4 бедстващи плавателни съда.
За всичко това тези членове на организацията бяха предложени за правителствени награди.
 
Назад [ 27 ] Напред
Рибка
Морски бизнес каталог
Очаквайте в новия брой
Няма записи
Сп. "Морски Свят"
ИЗДАТЕЛСТВО МС
Варна, ул. Цар Симеон I, № 6, вх. Б, ет. 1, ап. 9
тел./факс: 052/ 603 640
e-mail: morski.sviat@mail.bg
morskisviat@gmail.com
prostori@gmail.com

Първият брой на Морски Свят
излиза през октомври 1986 г.
5709232

The Marshall Islands Registry
www.yachtsbg.com

Всички права запазени. Репродукцията на целите или части от текста или
изображенията без изрично писмено разрешение от "Морски свят" е забранена.