Кораб
Издание
Корица на сп. Морски свят
Търсене
Съдържание
www.knigi-varna.com
Статии
Вятър в платната
Volvo Ocean Race – само за мъже! 
   
Световната регата е истинско предизвикателство за човешкия дух.
Най-трудното и престижно състезание по ветроходство в света – Volvo Ocean Race - е в разгара си. На 19 февруари регатата потегли от Саня, Китай, като на 8 март се очаква да пристигне в Аукланд, Нова Зеландия. В момента се води люта битка за първото място между отборите на Telefonica и Groupama. Непосредствено зад тях приближава и скритият фаворит за титлата – Puma Ocean Racing.
Знаменитата регата на Volvo се провежда на всеки три години, като над 1 милиард души следят на живо битката на титаните в океана. В България надпреварата e все още слабо известна, но добива все по-голяма популярност. Тази година, според данни на шведската марка, близо 5000 наши сънародници са се регистрирали за актуална информация относно регатата. Малцина, обаче, знаят за нейната история.
Първите двама авантюристи, които се престрашават да пресекат света със своите яхти, се казват Сър Франсис Чичестър и Сър Робин Нокс – Джонсън. В средата на миналия век те получават световно признание за соловото им покоряване на планетата по вода. Техният успех покачва неимоверно интереса към океанското плаване и прекосяването на континентите. Не след дълго се ражда и идеята за надпревара в международни води между най-добрите „морски вълци”. Първата световна надпревара между тях се провежда през далечната 1973 г., като тогава е най-дългото и опасно океанско състезание, познато на човечеството. Победителят остава загадка, защото надпреварата е почернена от смъртта на трима души от различни екипажи. Ужасяваща буря, съпроводена от огромни вълни, посреща авантюристите дълбоко във водите на Атлантическия океан. Цяла вечер те се борят със стихията и яростта на природата. Гигантските вълни завличат трима от най-добрите мореплаватели, познати на света. На сутринта оцелелите си дават сметка, че са се срещнали със смъртта и мнозина от тях се оттеглят в името на семействата си.
Но мъжката страст към водите, към надпреварите и към себедоказването не спира. Вътре, дълбоко в океанските води, адреналинът е по-висок от всякога. Там няма на кого да се обадиш за помощ. Там разчиташ само на себе си и на човека до теб. Разчиташ на мъжката дума и качествата на екипа си. Точно заради тези хора през 2001 г. Volvo създаде Ocean Race.
В регатата на шведския автомобилен производител не може да участва всеки. В нея се състезават само най-добрите от най-добрите. Това е Еверестът на окенските надпревари, според всички моряци по света. Екипажът на всяка лодка се състои от 11 души. Връзката помежду им е по-силна от всяка друга. Всеки един от тях е готов да даде живота си, за да живее другия. Преди да се качат на яхтите и да се пуснат в надпреварата, те са тренирали повече от всеки друг спортист. Предварителният им тренировъчен график включва меджу 6 и 10 часа ежедневни упражнения. Хранителният им режим е безупречен, но безспорно най-важното е разбирането и подкрепата, която получават тези мъже от своите нежни половинки.
Доказателство за истинска любов и подкрепа е семейството на Рик Деп, който се състезава в екипажа на Puma Ocean Race. Докато той се бори със зъби и нокти за първото място дълбоко в Атлантическия океан, неговата съпруга Анастасия го дарява с прекрасна дъщеричка на име Изабела. В нощта на 27 февруари щастливият татко Деп получава съобщение от Volvo, че вече е баща.
Ето това е голямата разлика между футболистите и състезателите от Formula 1, които са най-известните спортисти в света. Ако те очакват дете, могат да сменят графика си, докато морякът не може. Той просто е отговорен за съдбата на поне още 10 човека.
Рик Деп и екипажът му се очаква да пристигнат в Аукланд, Нова Зеландия на 08 март, точно за световния празник на жената. Сега той има двоен стимул, да пристигне преди всички останали, защото двете най-важни жени в живота му копнеят да чуят гласа му, не по-малко от него.
Интересно е, че при прекосяването на океаните температурата на палубите на яхтите варира от -5 до +40 градуса по Целзий. Всеки член на екипажа разполага само с един комплект резервни дрехи и с по две консерви замразена храна дневно, за да оцелее. Но екипажите на Volvo Ocean Race знаят, че може да е и по-тежко, както и че ще се справят, защото са истински мъже.
А Volvo Ocean Race e само за мъже!
Волен Чинков, Маркетинг комуникации
Volvo, Land Rover & Jaguar
  
Цифри и факти:
  • Първото състезание Volvo Ocean Race се провежда през 2001 г. Маршрутът е Саутхемтън – Кейп Таун – Сидни – Аукланд – Рио де Жайнейро – Маями - Балтимор – Ла Рошел – Гьотеборг – Киел;
  • Volvo Ocean Race винаги стартира и завършва от европейско пристанище;
  • Последните три старта на регатата започват от Испания;
  • Първият победител във Volvo Ocean Race е отборът на Illbruck, Германия с капитан Джон Костецки от САЩ;
  • Последните две издания на надпреварата се печелят от един и същ модел яхта – Volvo Open 70;
  • Всяка година над 1 милиард души проследяват на живо Volvo Ocean Race
  • Тази година 66 телевизионни компании излъчват надпреварата на живо, като техните кадри достигат до 550 милиона домакинства;
  • Тази година маршрутът на Volvo Ocean Race е дълъг 40 000 морски мили. Яхтите ще преминат последователно през пристанищата на Аликанте – Кейп Таун, Абу Даби, Саня, Аукланд, Итахая, Маями, Лисабон и Лориент;
  • През 2011-2012 шест отбора се борят за първото място – екипажи от САЩ, Франция, Испания, ОАЕ, Китай и Нова Зеландия.
  • Ежедневна актуална информация за Volvo Ocean Race може да намерите на www.volvooceanrace.com/en/home.html
 
Назад [ 13 ] Напред
Рибка
Морски бизнес каталог
Очаквайте в новия брой
Няма записи
Сп. "Морски Свят"
ИЗДАТЕЛСТВО МС
Варна, ул. Цар Симеон I, № 6, вх. Б, ет. 1, ап. 9
тел./факс: 052/ 603 640
e-mail: morski.sviat@mail.bg
morskisviat@gmail.com
prostori@gmail.com

Първият брой на Морски Свят
излиза през октомври 1986 г.
5702977

The Marshall Islands Registry
www.yachtsbg.com

Всички права запазени. Репродукцията на целите или части от текста или
изображенията без изрично писмено разрешение от "Морски свят" е забранена.