Ключов стринг Рубрика
Резултати от търсенето
Заглавие
8848 метра, поне засега 
Рубрика Синя планета | 2004 / юни 
Съдържание
От както Homo sapiens е проходил, жаждата да открие какво има зад хоризонта е неутолима.
През последните месеци, най-високият връх на планетата беше многобройно покорен. Непалски шерпа подобри рекорда за изкачване на Еверест от 16 часа на 8 часа, първият инвалид погледна света под краката си, и дори лек едноместен самолет прелетя над върха. Повече от 50 години след първото изкачване, Еверест не престава да ни предизвиква.
Защо продължаваме да се стремим към върха? "Просто защото той съществува!" е най-обикновеният отговор, но малцина разбират неутолимия стремеж. За тези от нас, които не са изпитали величествеността в подножието на Хималаите, повикът на планината е необясним. Но за едно спор няма: успех над 8000 метра изисква изключителна воля и решителност. Тази година се навършват 20 години от първата българска експедиция до покрива на света...
[повече]
 
Заглавие
Бронирани oхлюви 
Рубрика Синя планета | 2004 / септември 
Съдържание
Една от най-големите детски мечти е възможността да плуваш със делфини. За повечето от нас това си остава само мечта. Ако наистина можехме да се гмурнем под вълните със едно семейство делфини, до дълбочини рядко достигани от нас, какви ли странни и невероятни същества бихме видели?

Бронирани охлюви
Новооткритият морски гастропод в дълбините на Индийския океан е единственото
животно, което използва железния
минерал пирит (FеS4) със структурни цели. В основата на мускулестия си крак петсантиметровият дълбоководен охлюв отлага множество миниатюрни препокриващи се плочки. Андерс Уарън, биолог от Природонаучния музей в Стокхолм, с изненада е установил, че железните пинсети, с които е манипулирал този странен екземпляр, залепнали за намагнитизираните плочки на охлюва...
[повече]
 
Заглавие
Българско присъствие на Международната космическа станция 
Рубрика Синя планета | 2004 / ноември-декември 
Съдържание
Български прибори на борда на Международната космическа станция обикалят Земята веднъж на всеки 90 минути. Няколко вида датчици, които измерват радиацията, наречени "Люлин", са пръснати на станцията.
Чувствителният елемент "Люлин" е колкото писалка и тежи само 130 грама, но до този момент е бил използван в руския, европейския и американски модул на МКС. Изработен съвместно от България и СССР, спектрометърът "Люлин" е бил инсталиран на станцията МИР през 1988 год. Главната цел на спектрометъра "Люлин" е да измерва гама радиацията в обитаваните части на МКС с честота на всеки 10 секунди.
В орбита, космическата радиация е една от опасностите за астронавтите...
[повече]
 
Заглавие
Виелици на 4500 м под морското равнище 
Рубрика Синя планета | 2004 / април 
Съдържание
Пролет наближава, но на 4500 м под вълните е тъмно както винаги. Теченията са бавни и тишината е абсолютна. Това затишие пред буря е преживяно от малко хора. На пръв поглед обитателите на тези дълбочини са редки, но без изключение странни и ексцентрични. Но това не е изненада. Налягането е огромно и студената солена вода разяжда даже най-калената стомана. Въпреки това едни от най-деликатните животни на планетата обитават този реал. Всякакви видове желатинести морски звезди и морски краставици чакат "снега", и не чакат дълго.
Ежегодно през летните месеци дълбините са подложени на свирепи, но краткотрайни виелици. В пиковия момент видимостта е нула, но гледката е впечатляваща.

"Снежинките" на тези дълбоководни виелици не са от познатия вид. Повечето от тях са останките от най-големия гастрономен банкет, който се случва на планетата...
[повече]
 
Заглавие
Въглеродният диоксид и бъдещето на океаните 
Рубрика Синя планета | 2008 / януари 
Съдържание
Една рубрика
на Иво Григоров
Емисии, глобално затопляне, наводнения... Списъкът от подобни термини, с които медиите ни бомбардират всекидневно, е дълъг и не винаги много ясен. В последните няколко години учените подхвърлиха още един подобен термин - ацидоза на океаните!
Ние сме свикнали да мислим, че емисиите на вредни газове са следствие изцяло за атмосферата, но историята е явно по-дълбока...
[повече]
 
Заглавие
Експедиция “Дискавъри 2008” 
Рубрика Синя планета | 2008 / март 
Съдържание
По следите на пустинния прах - или какво общо има Сахара с климата
Тенерифе, Канарските острови
12 ч. ( с редноевропейско време)
Събота, 5 януари 2008
Ерик Ахтерберг , научен ръководител
Ще отплаваме от Тенерифе само след 6 часа... [повече]
 
Заглавие
Инд - граница между двете гигантски вериги 
Рубрика Синя планета | 2005 / август 
Съдържание
рубриката се води от Иво Григоров

K-2 2005 Българо-полската експедиция до Каракорум

Час по география
Името на К-2 произхожда от английските топографи, които започнали да определят височините на върховете в Каракорум и ги означавали със съкратен номер Каракорум1, Каракорум2... К-2 е нанесен върху картата на капитан Монгомъри през 1856 година. Местните наименование са Допсанг, Чочари и Годуин Остин по името на първия изследовател на върха...
[повече]

 
Заглавие
Когато Марс е била зелена!  
Рубрика Синя планета | 2006 / май 
Съдържание
Какви са сведенията за живот на Червената планета?
В най-добър случай земните хора допускаха, че на Марс може да има човешки същества, които вероятно стоят по-ниско от тях и са готови с радост да приемат духовни просветители от Земята.
Х. Уелс
В модерния ХХI век, в който фанатичните поклонници на Спилбърг стават все повече, всеобщата представа за зелените добродушни човечета с антенки започва да избледнява. Е, вярно е, че хората започват да осъзнават, че може да не сме сами във Вселената, но аз лично не мисля, че извънземните (които и да са, и от където и да са) са зелени. Малко вероятно е и да са с антенки... [повече]
 
Заглавие
Мега-цунами ще залее Атлантическия бряг след удар от астероид на 16-ти март 2880 година 
Рубрика Синя планета | 2005 / февруари 
Съдържание

Астероиди като 1950 DA вероятно са се сблъсквали с нашата планета около 600 пъти преди времето на динозаврите

Ако астероид се разбие в Земята, най-вероятно е да попадне някъде в Световния океан, който покрива 70 % от Земята. Мега-цунами, които ще се разпространят от епицентъра (както малките гънки, които се получават, когато хвърлим камък в езеро), ще наводнят гъсто населените крайбрежия на Атлантическия океан.
Стивън Уорд, изследовател от Института по геофизика и планетарна физика на UCSC, и Ерик Асфог, професор по науки за Земята, правят компютърна симулация на мега-цунами, предизвикани от астероид, който се очаква да се сблъска със Земята след векове. Резултатите показват как вълни, високи 120 м, заливат Атлантическия бряг на САЩ...
[повече]
 
Заглавие
Международната космическата станция – прекалено много причини, за да съществува 
Рубрика Синя планета | 2005 / януари 
Съдържание

Космическата лаборатория струва $75-80 милиарда Бил Герстенмайер е уверен, че инвестицията си струва
NASA/JPL/Space Science Institute

Бил Герстенмайер, от космическия център "Джонсън" на НАСА (намиращ се в Хюстън, Тексас), е мениджър на Международната космическа станция (МКС) само от две години.
Тук той разговаря с news@nature.com за успехите, провалите и бъдещето на МКС, при заплахата от промяна в приоритетите на НАСА, и при неизправен кислороден генератор.
- Съединените щати все още ли са здраво свързани с МКС?
- Тя е част от представата на президента Буш за космическо изследване.
Нашата първа цел е да пуснем совалката в Космоса, а след това и да довършим направата на МКС. Трябва да внимаваме да не се увличаме прекалено много по нови проекти и да забравим за станцията...
[повече]
 
Заглавие
Морските бозайници страдат като най-добрите гмурци  
Рубрика Синя планета | 2008 / април 
Съдържание
От Пламена Иванова

O стеонекроза е дълготрайно патологично състояние след гмуркане на дълбоко, доскоро срещано само при хората. Група учени, изследващи морските бозайници, стигат до извода, че остеонекрозата се среща прогресивно при делфини и китове, което при дълго задържане под водата завършва с декомпресия и може да премине в пагубното състояние на остра емболия.
[повече]
 
Заглавие
Океанографска експедиция близо до Бермудския триъгълник 
Рубрика Синя планета | 2005 / април 
Съдържание
Между 15 февруари и 15 март 2005 г. редакторът на сайта
и океанолог Иво Григоров проследи почти в реално време океанографска експедиция в Атлантическия океан на борда на "Oceanus". Целите на експедицията: изследване повърхностния слой на тропическите води и ролята им в климатичните промени, както в миналото, така и в близкото бъдеще.
Читателите на сп. "Морски свят" само с няколко дни закъснение ще съпреживеят всичко, което се случва на борда на 60-метровия изследователски кораб "Oceanus", някъде в сините тропически води между Флорида и Африка.

12 февруари 2005
Бермуда - 18:10 местно време

"Дами и господа, добре дошли на Бермудските острови, благодарим ви че пътувахте с British Airways...
[повече]
 
Заглавие
Океанографска експедиция до Северния Атлантик 
Рубрика Синя планета | 2005 / октомври 
Съдържание
National Oceanography Centre
Southampton
В началото на тази година "Синя планета" (виж "Морски свят" април 2005 г.) проследи почти в реално време океанографска експедиция до Бермудските oстрови на борда на 60-метровия OCEANUS. След успеха на дневния бюлетин, "Синя планета", National Oceanographic Centre в Саутхамптон и сп. "Морски свят" в България, ви канят на още едно уникално пътешествие до ширини и дълбочини все още посещавани от малцина... [повече]
 
Заглавие
Още 200 “мъртви зони” в океана 
Рубрика Синя планета | 2007 / февруари 
Съдържание
От Джон Хелприн (Associated Press)
Учените откриха 200 "мъртви зони" в океана. Това са места, където замърсяванто е опасно за рибите, морските животни и хората, които са свързани с тях. Доклад на ООН показва покачване с 34 % на броя на тези зони за две години.
Планктонът, който се храни с отпадъци, лишава другите водни обитатели от кислород. Той е причината за образуването на повечето "мъртви зони". Те покриват десетки хиляди квадратни километри от водните площи.
Учените посочват причините: торовете и други селскостопански продукти, канализацията и изгарянето на отровни газове..... [повече]
 
Заглавие
Пазарната стойност на екосистемите 
Рубрика Синя планета | 2005 / ноември 
Съдържание
От Иво Григоров
Снимка Петър Петров
През последните няколко десетилетия сме свидетели на сериозни нарушения в световните екосистеми - от замърсяване и принудителното изчезване на многобройни видове растения и животни до глобалното затопляне. Усилията на еколозите да обърнат вниманието на световната общественост и бизнес към тези наболели проблеми са не винаги възнаградени, но тенденцията започва да се променя... [повече]
 
Заглавие
Подводни водопади 
Рубрика Синя планета | 2004 / август 
Съдържание
През април тази година рубриката "Синя планета" започна с кратък поглед към времето под вълните, "Виелици на 4500 метра под морското равнище". Кой би повярвал, че дълбините на океана имат собствено, уникално време? В този брой на сп. "Морски свят" продължаваме темата с кратка разходка до Североизточния Атлантически океан.
Специално за "Синя планета" днес гостува Ули Рийменшнайдер. Неговият разказ за една от най-необикновенните тайни на този океан. Като важна част от сложната климатична система, Атлантическият океан вече привлече вниманието на Холивуд, и за последните 20 години е един от най-актуалните райони за изследване...
[повече]
 
Заглавие
Преоткриването на “Дискъвъри”, или Една експедиция, която изследва промените на климата... в океанологията 
Рубрика Синя планета | 2006 / август 
Съдържание
От Иво Григоров
Добре дошли на борда!
Старият ни познайник Иво Григоров пак "швартова" вниманието ни към поредната си (осъществена!) идея.
Както той сам (раз)казва:
"През 1995 г. се разхождах по доковете на Националния център по океанология в Саутхамптън (NOCS). Ученолюбив студент, аз се сблъсках очи в очи с два елегантни кораба: "Чалинджър" и "Дискъвъри". Имената им отекнаха камбанно в главата ми... [повече]
 
Заглавие
Риба на разходка  
Рубрика Синя планета | 2007 / февруари 
Съдържание
Дълбоководна риба на разходка изглежда като анимационен филм, но това е точно какво прави рибата рибар (Lophius piscatorius). Обитател на водите в Северния Атлантически океан, тази риба показва как използва перките си, за да се разхожда по морското дъно. Дълбоководни камери записаха как рибата отлепя тялото си от дъното без помощта на мощната си опашка. Четирите перки не само поддържат масата на тялото й, но и я придвижват в продължение на няколко метра. Целта на подобно нерибно поведение не е все още ясна, но специалисти не отхвърлят вероятността, че леката походка на рибата рибар е да дебне плячката си.
Тя е уникален хищник. Тялото й е плоско, с мощна опашка и обширна уста... [повече]
 
Заглавие
Сватба на яхта– последен писък на модата  
Рубрика Синя планета | 2006 / октомври 
Съдържание
М ечтана среща на две новопристанали - едната на своя жених, другата на древното необятно море. И двете в бяло - изискани, блестящи, изящни. Прекрасно допълващи се в обща феерия, стил, съвършенство, финес. Надиплената булчинска рокля се плъзга леко и гали полираната повърхност на яхтата. Вълните люшкат предпазливо и шепнат на таен език. Плясъкът им приспивно отрежда благопожелания. Фини пръски обвиват влюбените в омайна мъгла. Сбъднат сън!
Искряща от лукс, лодката тръпне от оказаната й чест. Само да я отвържат от кея и потегля към своя любим. Без двигател, без платна - безмълвно, но недвусмислено пожелание за щастие. Капитанът вдига платната - яхтата вече в цялата си прелест навлиза в морето... [повече]
 
Заглавие
Световният океан се надига двойно по-бързо 
Рубрика Синя планета | 2006 / февруари 
Съдържание
Една рубрика на Иво Григоров, Лондон
Учените са убедени, че никой не е в състояние да спре този процес и глобалното затопляне, разказва Green.Democrit.com
Докато съкращаването на емисиите от парникови газове все се отлага някъде за необозримото бъдеще, скоростта на повишаване на равнището на Световния океан се е удвоила, алармират водещи световни учени... [повече]
 
Назад [ 1 ] Напред

Всички права запазени. Репродукцията на целите или части от текста или
изображенията без изрично писмено разрешение от "Морски свят" е забранена.